КАК ТЕХНОЛОГИЯ НАПРАВИ ТЕХНОЛОГИЧНА РЕВОЛЮЦИЯ

Технологичното развитие винаги е било фактор за историческа промяна.

Думата технология произлиза от гръцката техе, която означава умение, и датира от 18 век. Днес технологията е наука за изработване на определени продукти групирани по различни признаци. Според степента на новост биват прогресивни технологии и принципно нови технологии; според естественонаучните им основи - механични, химически, биологични, лазерни, плазмени, мембранни, импулсни и др. Обновяването на технологиите е основният път за икономия на ресурси, интензификация и повишаване на ефективността на производството. Нейните постижения служат за усъвършенстване на инструменти, процеси, продукти и услуги.
Всички доказателства и цялата логика показват, че технологията се създава, умножава и използва много повече и далеч по-добре, когато икономическата система е основана на пазарите. Технологията трябва да се използва по-ефективно от държавите за космически програми. Също така тя трябва да се внедрява и разпространява за онова, от което имат нужда обикновените хора. Без промяна, стандартът на живота не може да се повишава непрестанно. Съвременните постижения, причинени от технологията и новите идеи създават нови възможности, а в напредналите общества нова реалност, съвсем непозната до сега в историята. Именно те водят до освобождаването на обикновените хора от проблемите на сивото ежедневие. Новата система, която те създават ще апроприира голяма част от новосъздаденото богатство на глобалното общество в полза на всеки човек.
Да не се забравя, че технологията е култура. Компютърната технология представлява комплекс от идеи, практики и символи, което дава възможност на ангажираните с нея да споделят потенциално безкраен брой непространствени светове, интерпретирайки други светове по прост документиран начин. Чрез съвремените технологии и интернет човек е на мястото на действието, знае неща които другите не знаят, чрез мултикомуникациите всички се изравняват. Увеличи се възможността на човешкия мозък да получава всякаква информация и то по всяко време. Разпространението на информация подкопава властта, диктаторите се страхуват от моща на интернет, те вече не могат да контролират информацията, която винаги е била тяхната основна сила, управляващите нямат възможността да я пазят и използват само за себе си. Който създава и използва новите технологии,той ще управлява света.
През цялата история на човешко съществуване, технология е определяла посоката и пътя за развитието на цивилизацията. Примерите са многобройни, като се започне от откриването на метала, премине се през откриването на барута, на парната машина, електричеството и се стигне до деленето на атома, се вижда как в последствие се е променял живота на хората. Днес технологията ни изпраща в нова посока. Тъй като управлението е зависело от дадената епоха през различните ери е имало различно управление. През новата технологична ера трябва да има ново управление.

    Реклама