МУЛТИКУЛТУРА

Културата представлява общите ценности на група хора - кое е важно, кое е добро и кое е правилно. С други думи нормите на поведение отразяващи ценностите. През втората част на 20 век културата беше главна пречка пред промяната. Нациите, които се радваха на успех имаха култура, но тя липсваше при други, които неуспешно и за дълъг период от време преминаваха през огромен хаос и текучество. По-важното е, че тя можеше да се изгради така, че да улесни промяната вместо да й пречи. Следователно ако предстоят още няколко десетилетия на бърза промяна хората трябва да се научат как да превръщат мултинационалната култура в нещо, което не ги спъва, а им помага да се адаптират към нея. Всеки аспект има различен ритъм на промяна, степента на интеграция между тях ще варира от период към период. Ако дефинираме една култура като пораждане на общ смисъл в рамките на колективния опит, тогава светът се оказва разделен на такива които участват и такива които не участват. Идеята за мултикултурата, е всъщност начина, по който биват разрушени границите и ограниченията, наложени върху хората от предишният дискурс. Не може просто да се пренебрегне мултикултурата – така или иначе тя се е появила. Целта на политиката й е съвсем добронамерена, да противодейства на експлоатацията на подтиснатите групи.
Макар,че националните култури създават групи със съществени различия по между си, всички те споделят общочовешки качества. За да се обединят група хора от различни националности трябва да се обърнат към общочовешкия елемент или по друг начин казано да не се обръщат към националните особености, а към човешката природа. За това хората трябва да се научат да живеят по законите на природата. Въпреки, че това се пропагандира, използваната икономическа система нарушава основните закони на природната система, а се очаква да функционира достатъчно дълго. В природата няма “излишък” – всички основни или странични продукти са входящи материали или хранителни вещества за друга система. Използваната от нас икономическа система създава излишък. Никога в историята на живота на тази планета не е имало биологичен вид, който системно е унищожавал другите биологични видове, равновесието е съществувало докато най-накрая не се е появил човекът.
Новата културата с помощта на технологиите, ще помогне на всеки индивид да модулира своето познание, като използва световното знание. Сам да може да миксира различните ценности от разнообразните култури за да прецени кое е полезно за него. Новата култура е на много места и е в постоянно движение. Тя прави това сама, а не като член на някоя общност. Новият вид култура в която участва човек не е култура на определеното място, тя е култура на времето, това е културата на абсолютното настояще. Това време “преобръща” пораждайки нови претенции и нови възможности за съживяване на местните идентичности, така, че по-голям процент от населението да разбере за съществуването на дадената култура. С увеличаването на разнообразието от медии като кабелни и сателитни телевизии, компактдискове, радио и др. просто се увеличи и възможността за изпълнение в рамките на света на всякакви изпълнители от различни култури. Благодарение на технологията е станало възможно да се изнасят представления на живо пред световна аудитория. Глобалната култура съществува на всякъде по света, тя не доминира над другите форми и не ги изключва, нито пък се поддава на управление. Тя споделя ценностите и уважава различията.

    Реклама