ПРИНЦИПИТЕ ЗА ПРОГРЕС

Първият принцип: е новото поколение бизнес. Всяка икономическа дейност трябва да е базирана на пазара. Цели общности и култури, както и повечето религии отхвърлят основната предпоставка, че прогреса изисква създаване на богатство. Но с богатството идва и свободата: свобода от глад; свобода от природни стихии; свобода от бедността; свобода от робския труд;свобода от страха и зависимостта; свобода от зависимостта да се търси благоразположението на могъщи хора и институции; свобода на мисълта; свобода на движението; свобода на развитието на тялото, ума и духа - всички те са елементи, необходими като условие за стремеж към щастие.
Обществото трябва да улеснява създаването на богатство, първо за да премахне нещастието и второ за да дава възможност и да насърчава всеки индивид да бъде съзидателен и свободен. Пазарният принцип е начина за създаване на богатство.
Вторият принцип: е новото управление. Щастието на всеки човек е толкова важно, колкото щастието на всеки друг, независимо от богатство, титла, произход, интелигентност, характер, заслуги. Обществото трябва да се управлява за благото на всеки, индивидите да имат еднакво право на уважение. Хората трябва да контролират живота си сами без да се прекланят пред външна власт, освен пред едно-единствено условие – да се съобразяват с въздействието на поведението си върху другите хора.
Жизненият стандарт на народа винаги е зависел от управляващите, и ако хората искат да подобрят живота си първо трябва да променят управлението си. Политиците трябва да служат за изпълнение на решенията на народа, който ще разполага със система за контрол. Всеки, желаещ да стане политик и да заеме някаква избираема длъжност да притежава ценз.
Третият принцип: е на включването. Той гласи, че трябва да се намерят начини, съгласувани с другите принципи, така, че всички граждани да се чувстват включени в общественото устройство. Трябва да вярват, че са фундаментално равноправни членове на обществото, никой не трябва да се чувства изолиран от обществото на което е член, нито поради голямо богатство, нито поради голяма бедност.
Онова, което искат повечето хора е абсолютно повишаване на жизнения стандарт, така, че всеки да има възможност да стане богат. Възможно е на практика да не се постави горна граница за индивидуалното богатство, но не може да няма долна граница за получаване на доход.
Четвъртият принцип: на познанието. Най-добрият път към прогреса за всеки индивид, организация или общество е чрез придобиване на познания. Основна цел на добрата държава е да повишава нивото на умения на всички граждани и да гарантира, че всеки ще получи определено минимално ниво на полезни умения. Световният прогрес е основан на натрупването на научното познание, на технологиите за използването му, за придобиване на материални блага. Общество, което цени и умножава познанието и настоява то да е разпространено навсякъде ще напредне много по-бързо от общество, което придава по-малка стойност на знанието. Този принцип зависи най-много от разширяването на ума и духа от активния и освободен индивид с широки хоризонти и желание да се учи.

    Реклама