ЗА ПАРТИИТЕ

Технологията промени принципите за организация на обществото.
Възникването на “партията” в политиката е свързано със социалното разделяне на обществото през 18 век, а до ясното разграничаване на основните политически сили се стига през 19 век. Човешките организации, подобно на самите хора, са ограничени и несъвършени.
От политическа гледна точка, ако в миналото са били необходими партии и идеологии разделени по правата ляво-дясно, то днес те не стоят нито по същия начин, нито по една права. Разликата е забележима. Преди два века и половина под леви са се разбирали хора борещи се за социално равенство, а под десни хора които са искали свобода и защита на частната собственост. След като в началото левите наблягат на равенството, а в последствие разбират, че по природа хората са различни, те сменят възгледа си с: хората да имат равни възможности. Десните които са претендирали за свобода сега насочват вниманието си към различията, тъй като вече знаят, че свободата е относително понятие. Днес се забелязва, как политическите предизборни платформи нямат разлика, и леви и десни говорят за социални права и за частна собственост. До такава степен са се омесили в търсенето на нови формули за да привлекат гласоподаватели, че се лутат безконтролно в политическото пространството с което показват своята неефективност.
Унищожаването на двете крайности капитал и наемен труд и превръщането им в хармония стои в основата на настоящите идеологии на партиите в ляво и дясно. Но те са изградени изцяло на погрешно съждение. Не трябва капитала и труда да се изравняват в края на уравнението, а да се знае, че това е уравнението, че това е хармонията, това е аксиомата която не се доказва и не се променя. Капиталът и трудът не могат да се превърнат в хармония, защото са различни по характер и състав, защото служат за различни цели, защото точно тези различия изграждат хармонията. За това и опитите продължаващи повече от 250 години да ги превърнат в това което не са, остават неуспешни. Именно това налага днес да се промени гледната точка на политическите идеологии, което ще позволи да се мисли по нов начин. С новата гледна точка предоставена ни от днешното развитие на човечеството може да се обори всяка политическа и социална идеология измислена преди 21 век, естествено като изключим основополагащите закономерности.
Ако в миналото преобладаващите гласоподавателите са били работници и собственици, сега преобладават хората заети в сферата на услугите, следователно може да се предположи, че са настъпили промени в политическото деление на класите, а от там и на електората. Вместо хората да разчитат на партиите и на техните лидери, те предпочитат да разчитат на своите собствени независими организации. Политическите партии стават все по-нечувствителни, все по-неадекватни и дори обструктивни средства на организиране на политическите желания на индивидите. Електронният обмен на възгледи вече е възможен, пазарът на гласове вече не е нужно да бъде манипулиран от междинни силови блокове като партиите и коалициите.

    Реклама