КАК ДА СЕ ПРОМЕНИ ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО

В света нашият вариант на представителна демокрация е изобретен преди 220 години, още преди да има електрическа крушка да не говорим за компютри, телефони и т.н. С други думи, тогава - преди да сме имали тези средства за комуникация – се е налагало някой да отиде и да ни представя, а после да се върне и да ни каже какво се е случило. Днес обаче нямаме нужда от такъв тип представителство защото сега всички сме свързани в реално време. Знаем точно толкова, колкото и всички останали. Днес представителното управление може да се каже, че гарантира повече неравенството, отколкото равенство. Да не говорим, че представителите “на народа” в парламента, всъщност не са представители на целия народ. Политическата структура става все по-старомодна и неспособна да се справи със заплетените проблеми на днешния ден. Резултатът е на лице, правителствата в цял свят губят предишната си власт.
Днешните избори все повече приличат на предпазен клапан срещу недоволството от долу. Те продължават да са символ на увереност за повечето гражданите, че все още управляват. Изборите, продължават да подхранват илюзията за равенство като дават право на всеки да гласува, но в действителност това е една фабрика за изработване на колективно решение. И както повечето фабрики се ръководят отгоре, и както повечето фабрики са една отживелица.
Скоро ще се наложи да се изгради система с която хората ще могат да гласуват директно по някои въпроси, нещо като електронен референдум, който може да се превърне в ежедневие. Както на национално равнище, така и на местно да има система за подмяна на управляващите.

    Реклама