НАСТЪПИЛАТА ПРОМЯНА

Ако има нещо сигурно, то е, че нещата се променят.

Разделянето на континентите и на света като цяло беше функция на разстоянията – някога са били внушително реални, поради примитивността на транспорта и трудностите при пътуване. Разстоянието е социален продукт, неговата дължина се променя в зависимост от скоростта с която то може да се преодолее. Сред всички технически фактори, допринесли за подвижността, особено голяма роля е изиграло транспортирането на информация – видът комуникация , който не предполага придвижване на физически тела или го предполага само на втори план. С навлизане на глобалната мрежа за информация на това териториално/урбанистично/архитектурно/инженерно изобретено пространство е наложено трето, кибернетизираното пространство. Елементите на което са отсъствие на пространствени измерения и вписаност в отделната темпоралност и мигновена дифузия. От тук на татък хората няма да могат да бъдат отделяни от физическите препятствия или от времевите разграничения. При взаимодействието с компютърните терминали и видео монитори, разграниченията тук и там вече нищо не означават. За някои хора това е безпрецедентна свобода от физическите препятствия, нечувана възможност да се местят и да действат от разстояние, те са лишени от териториалните ограничения с които другите хора са обвързани. Но когато народът стои на прага на велики начинания и когато му предстои да започне нова ера, той се оставя да бъде обладан от илюзиите на миналото и доброволно отстъпва цялата си власт на идеи от минала епоха.
За да се намери отговор на въпросите: Нужна ли е промяна? Как да се предизвика промяната? Какво да се промени? С какво да се замени? - трябва първо да се анализира настоящата реалност. Това става като си отговори на въпросите: Кой е основният проблем? Коя е причината за всички нежелани ефекти?. Хората трябва да разберат какви нови неща са им необходими и от какви стари неща трябва да се откажат, плюс гъвкаво поведение, за да могат да се променят. Не трябва при анализа да са толкова наивни, че да искат окончателно решаване на всичките си проблеми. Трябва да се знае, че това е процес на непрекъснато подобрение, процес на постоянна решаване на следващия проблем. Световното население расте, движи се и остарява. Към 2025 г. във всяка по-голяма страна в света гласуващото мнозинство ще е съставено от хора над 65-годишна възраст. Те ще избират правителствата които ще управляват държавите. Това ще промени социологията, бизнеса, правителствените бюджети, защото нито едно общество в човешката история не е било доминирано от хора в третата възраст. Това ще са хора родени преди 1960 год., родени преди някой да е гледал телевизия или слушал FM-радио. За това е нужно повече от всякога да се създаде среда в която днес те да приемат промяната не като заплаха, а като възможност. Да знаят, че през цялата човешка история технологията е била основна движеща сила на промяната. Всяко ново технологично откритие е водело до друго, а те от своя страна до развитие на цивилизацията.
Кой през петдесетте години на миналият век би прогнозирал, че днес ще пазарува по телевизията или по интернет? Че ще банкира от дома си? Хората вече не се прибират в къщи всяка вечер по едно и също време за да гледат новините в 18 или в 21 часа. Всеки който е поставял под съмнение тези неща вече може да ги види.Следователно от тук на татък трябва да се очаква неочакваното. През следващите няколко десетилетия всичко ще премине през радикални промени, които днес звучат като научна фантастика. С навлизането на новите технологии природата на човек не се променя. Променя се обаче природата на неговата позиция. Променят се способностите, степента на опита и експертните познания, които той може да внася в работата си. Нещо което е разбираемо за едни, е извън областта на възможното за други. Това е така понеже някои хора са по креативни и имат по-богато въображение от други. Промяната в хората зависи от това да притежават бунтарска натура, да са готови да тръгнат срещу общоприетото, да оспорят съществуващите представи, да преобърнат всичко с главата надолу и да видят какво ще стане. Освен това те по природа са и по-любознателни, обръщат внимание на много по-широк спектър от постъпваща информация, отколкото другите.
В еволюцията човек има задължението да се освобождава от навика да бъде привързан. За това днес фирмите използват по-малко работници на пълно и повече на непълно работно време и временни договори. Има хора, които дефинират добрия живот не от гледна точка на парите и материалните придобивки, а от гледна точка на някакъв друг вид удоволствие. Има експлозия на забавленията. Хората искат да бъдат забавлявани където и да са, независимо дали работят или пазаруват. Медицината днес дава цялостни препоръки за физически упражнения, хранене, управление на стреса и др. Сексуалността става част от естеството на взаимоотношенията. По-конкретно казано, вниманието към пола е основно класифициращо средство за организиране на социалните отношения, като една от главните източници на социална идентичност. Сексуалността се поставя в зависимост от волята на двете страни и веднъж откъсната от правната необходимост да бъде ограничена до едно отношение наречено брак, се превръща в елемент за свободно определяне както между членове от различни полове, така и между членове от един и същ пол. На този фон опитите на националните държави да съхранят традиционните отношения се натъкват на съпротивата на собствените си законодателства, предвиждащи равни права.
Знаем, че сме пред истинска революция в телекомуникациите, но не знаем какво точно ще се случи. Днес има хиляди изобретения с които могат да се направят стотици хиляди комбинации и да се създадат неща, които сега дори не сме в състояние да си представим. Технологията която движи информацията, е начина по който се управлява този свят. Днес човек може да влезе в компютърната мрежа и да общува с хора от другия край на земното кълбо. Може да сменя кабелните или сателитните канали на телевизията, скачайки от едно на друго чуждо място със скорост много по-голяма от тази на свръхзвуковите самолети. Пространството е престанало да бъде препятствие – необходима е част от секундата за да се преодолее. Човек има чувството, че живее в странен кръг, чийто център е навсякъде, а окръжността никъде. Колкото са повече повратните точки в историята на обществото, толкова е по-висока скоростта на неговата промяна.

    Реклама